Reklam
  • Reklam
ŞEVİK ; BULDAN SAKİN ŞEHİR UNVANINI HAK EDİYOR

ŞEVİK ; BULDAN SAKİN ŞEHİR UNVANINI HAK EDİYOR

Buldan'a koruma altına alınan 164 ev ile 32 sokakta restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Buldan'ın adım adım Cittaslow’a (Yavaş-Sakin Şehir) ilerlediğini kaydeden Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik, "Buldan, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile Sakin Şehir kriterlerini taşıyor" dedi.

09 Haziran 2019 - 15:11

Buldan'da Selçuklu, Osmanlı hatta Rum mimari özelliğini  günümüze yansıtan 164 ev, 32 sokak, 2007 yılında koruma altına alındı.Son 12 yılda, Eski Hükümet Konağı, Cezaevi, Halk Evi, Postane Binası,Beyler Konağı, Zehrenti Evi, Tarakçı Evi, Tarihi Beyler Evi’, Hattat Asımlar Evi’, Behçet Uz Konağı gibi 10'larca evin restorasyonu tamamlanarak Buldanlıların hizmetine sunuldu. Ayrıca,koruma altına alınan 32 sokaktan projesi hazırlanan  7'sinde Sokak Sağlamlaştırma çalışmaları hızla devam ediyor.  



Buldan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Ekrem Uludağ, Peyzaj Teknikeri-Restoratör Zeliha Akyol ve Hande Cirit Künar'dan oluşan restorasyon ekibinin denetiminde gerçekleştirilen Sokak Sağlamlaştırma çalışmalarını yerinde inceleyen Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik,çalışmalar hakkında bilgi aldı. 
 
Dokuma pazarı sokağının güney ve kuzey cephesi ile  Beyler Sokağında Sokak Sağlamlaştırma çalışmalarının tamamlandığını açıklayan Başkan Şevik,"2007 yılında koruma altına alınan 32 sokaktan 7'sinin projesini hazırlamıştık. Projesi hazır olan,Dokuma Caddesi Beyler Sokağı'nda Sokak Sağlamlaştırma çalışmalarımız tamamlandı.  Semerci Sokakta çalışmalar devam  eden çalışmalar,  Fetciler, Türkmenoğlu, Tavacı, Yeşildere Mahallesi, Paşalar Hanı Sokaklarında da en kısa zamanda başlayacak" dedi. 


 
ŞEVİK; BULDAN SAKİN ŞEHİR UNVANINI HAK EDİYOR

Buldan'ın sahip olduğu tarihi, kültürel zenginliği, doğal güzelliği  ile sakin Şehir'e(Cittaslow) aday olduğunu belirten Başkan Şevik, "Buldan, restorasyon ve sokak sağlamlaştırma çalışmalarımız tamamlandığında Yavaş Şehir kriterlerini taşıyor.Çevre, altyapı, kentsel yaşam, turizm politikalarımız hazır.İlçemiz, Yavaş Şehir, Sakin Şehir unvanını hak ediyor" diye konuştu.     

İtalya’da 1999 yılında başlayan “yavaş şehir” hareketi günümüzde 30 ülkeye yayılmış durumda. Türkiye de geleneksel yaşam ve üretim biçimlerini koruyan şehirlerin yer aldığı bu ağa dahil. Türkiye’de sakin şehir unvanı kazanmış yerler ise şu şekilde ;  Seferihisar / İzmir, Perşembe / Ordu,Yalvaç / Isparta,Taraklı / Sakarya,Gökçeada / Çanakkale,Vize / Kırklareli,Akyaka / Muğla,Yenipazar / Aydın,Halfeti / Şanlıurfa,Şavşat / Artvin

7 BAŞLIKTA 70 KRİTER

Cittaslow kriterleri ise 7 ana başlıktan oluşuyor. Kentsel yaşam kalitesi politikaları, tarımsal, turistik, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar, misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar, sosyal uyum, ortaklıklar. Bu 7 başlık da kendi içinde çok sayıda kriter içeriyor. Örneğin çevre politikaları, hava ve su temizliğinden, enerji tasarrufu ve atıkların ayrıştırılmasına, görsel ve ışık kirliliğinden trafik gürültüsü ve biyoçeşitliliğin korunmasına 12 kriter yer alıyor. Altyapı politikaları, bisiklet yol ve park yerlerinden, engellilere yönelik mimari engellerin kaldırılmasına, özel taşıt kullanımına, alternatif eko ulaşım planlamasından elektrik otobüs, dik yokuşlarda yürüyen merdivenlerden şehirde mal dağıtımı için havayı kirleten araçlar yerine elektrikli veya motorsuz araçlara toplam 12 kriter bulunuyor.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Zolan, “İstiklal Marşımız eşi benzer olmayan bir eserdir
Başkan Zolan, “İstiklal Marşımız eşi benzer olmayan bir...
DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BLDYE BAŞKAN ADAYI  NAZİF MANAV Öyle bir mesaj verdi ki
DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BLDYE BAŞKAN ADAYI NAZİF MANAV Öyle bir...