Reklam
  • Reklam
1442 YILI KADİR GECESİ MESAJI
Yasin Yıldız

Yasin Yıldız

1442 YILI KADİR GECESİ MESAJI

08 Mayıs 2021 - 10:18

      Saygıdeğer Okuyucularım!

      Allah’ın selamı, rahmeti, mağfireti, bereketi, afiyeti üzerinize olsun. Bir ramazan daha ömrümüzden gelip geçti. 8 Mayıs Cumartesiyi 9 Mayıs Pazara bağlayan gece idrak edeceğimiz Kadir Gecesiyle Bayram Sevincine iyice yaklaşmış olacağız. Rabbim Kadir Gecenizi mübarek eylesin. Cenab-ı Allah’ın katında kadri yüce olanlardan eylesin. Gelecek sene inşaallah salgın hastalıktan kurtulmuş olarak sevdiklerimizle, ana-babamızla, akrabalarımızla bayram yapabilmeyi nasib eylesin.

     Kadir gecesi, diğer kandillerden farklılık arz eden bir gecedir. Yüce Mevlamız Kadir Gecesi hakkında müstakil bir sûre indirmiştir. Bu sûre Kadir Sûresidir. Kadir Gecesinin fazilet ve kutsiyetlerini bize şöyle beyan etmek etmektedir Kadir Sûresi:

  1. Biz Onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesinde indirdik
  2. Bilir misin nedir Kadir Gecesi?
  3. Kadir Gecesi 1000 (Bin) aydan hayırlıdır.
  4. O gece melekler ve ruh (Cebrail), rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar.
  5. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.

     Kadir Gecesinde Kur’an-ı Kerim’in nâzil olmaya (inmeye) başlamasından dolayı, Kadir Gecesinde yapılan ibadet 1000 (Bin) ayda yapılan ibadetten hayırlıdır. Kur’an-ı Kerim’i tefsir eden müfessirler söyle demiştir: Kadir Gecesinde Allah rızası için yapılan iyilik, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan 1000 (Bin) ayda yapılan iyilikten daha faziletlidir. Bu da 83 yıl 4 ay yapmaktadır. Ortalama bir insan ömrüne tekabül etmektedir. Bundan dolayı Kadir Gecesi bir ömre bedeldir. Bir adam silahını kuşanır ve Allah yolunda 1000 (Bin) ay cihad eder. Bu duruma Sevgili Peygamberimiz (sas) ve Müslümanlar şaşırırlar, hayretlerini gizleyemezler. Peygamber Efendimiz (sas) Cenab-ı Hak’tan şöyle bir istekte bulunur: Ya Rabbi! Benim ümmetimi, en kısa ömürlü ve ameli en az olan ümmet yaptın. Bunun üzerine Allah (cc) Kadir Gecesini ihsan eyler ve şöyle buyurur: Kadir Gecesi, senin ve ümmetin için bu adamın cihad ettiği 1000 (Bin) aydan daha hayırlıdır.[1] Kadir Gecesinde melekler ve Cebrail Cenab-ı Allah’ın emriyle yeryüzüne inerler. Bu seneki Kadir Gecesinden gelecek senenin Kadir Gecesine kadar gerçekleşecek olayları belirlerler. Kadir Gecesinde imsak vaktine kadar esenliktir her yer. Melekler mü’minlere selam ederler.

     Hz. Aişe annemiz, Kadir Gecesinin nasıl ihya edileceğini Sevgili Peygamberimiz (sas)’e sormuş, O da şöyle cevap vermiştir: اللهمّ إنّك عفوٌّ تحِبّ العفوَ فاعفُ عَنّي  “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet” diyerek dua et. Bu dua Hz. Aişe validemizin şahsında bizlere tavsiye edilmiştir. Bu gece bu duayla Allah’a dua edebileceğimiz gibi diğer vakitlerde de bu duayla Allah’a yalvarabiliriz.

    Bu duygu ve düşüncelerle Kadir Gecenizi tebrik ediyorum. Yaptığımız sadaka-i cariyeler, verdiğimiz sadaka-i fıtırlar ve zekâtlar, tuttuğumuz oruçlar sayesinde belalardan, sıkıntılardan, musîbetlerden kurtulmayı Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Kadir Gecesinin ilçemize, yöremize ve ülkemize hayır ve bereket getirmesini diliyor, insanlığın hidayetine vesile olmasını niyaz ediyorum.

   Hayırlı Kandiller… Selam ve Dua ile…

   Allah’a Emanet Olun!

 

Yasin Sadettin YILDIZ

                                                                   Buldan Müftüsü

 

 

[1] İbn Kesir, Tefsîru’l-Kur’âni’l-Azîm.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar